Berkenaan matlamat dalam hidup

Posted: April 3, 2018 in Uncategorized

Saya mulakan ucapan dengan ucapan yang terbaik, “السلا م عليكم ورحمة الله وبركا ته”

Sudah lama masa berlalu sejak kali terakhir saya mengemas kini blog ni. Hampir-hampi saya buang blog ini sehingga kejadian tertentu yang berlaku kepada saya baru-baru ini … Kejadian itu agak berat untuk saya tanggung dan membuat saya berfikir dengan mendalam tentang hidup saya … apa yang saya mahu lakukan sepanjang hayat saya?… apa yang saya ingin jadi?… bagaimana pengakhiran saya nanti?

Soalan-soalan ini pada dasarnya membawa saya kembali untuk merenungkan matlamat saya dalam hidup. Saya menyedari bahawa setelah memperoleh dan pekerjaan tetap, saya kekurangan motivasi… Saya terlalu selesa dengan apa yang saya ada / lakukan dan saya perlahan-lahan kehilangan motivasi saya untuk memperbaiki diri! Kekurangan motivasi  bukan sahaja membuatkan saya hilang minat dalam pekerjaan tetapi juga hilang khushoo ‘dalam semua’ ibadah saya. Walaupun saya selesaikan semua tugasan saya tepat pada waktunya dan kesemua tugasan tersebut bukanlah berkualiti rendah, saya tahu saya boleh lakukan dengan lebih baik lagi. Walaupun kuantiti ‘ibadah saya (wajib dan sunat) meningkat tetapi kualitinya semakin berkurang dan perlahan-lahan menjadi pergerakan mekanikal dan kumat-kamit yang tidak bernilai.

Saya kini menyedari bahawa saya tidak mempunyai matlamat hidup yang jelas. Dan saya fikir ini bukan sahaja berlaku kepada saya tetapi juga orang muda lain di luar sana. Kita telah diajar sejak kecil supaya bekerja keras di sekolah untuk mendapatkan pekerjaan yang baik dan menjalani hidup yang selesa dan itu sepatutnya menjadi matlamat kita. Tetapi apa yang berlaku selepas kita mencapai matlamat itu? Kita akan mula menjadi culas, kita akan kehilangan motivasi dan perhatian kita akan mula terganggu dengan perkara-perkara yang tidak penting! Inilah yang berlaku kepada saya!

Mendapatkan Ph.D. dan pekerjaan tetap adalah matlamat utama saya pada masa lalu dan setelah saya mencapai semua yang saya inginkan, saya menjadi hilang-arah. Semasa saya memulakan pekerjaan, saya tidak begini. Saya sudahpun bersiap sedia untuk kenaikan pangkat atau mencari peluang-peluang yang lebih baik untuk dijadikan matlamat seterusnya tetapi apabila saya menyedari kerumitan politik dan birokrasi, saya tinggalkan matlamat itu dan itulah titik permulaan kejatuhan saya. Tetapi, walaupun dengan politik dan birokrasi yang kompleks, saya tetap perlu dipersalahkan kerana saya sepatutnya bekerja lebih keras untuk berusaha menambahbaik diri tetapi saya tunduk kepada pesimisme dan negativiti saya sendiri. Saya ditipu syaitan dengan usaha berterusannya meracuni fikiran saya dengan keraguan dan saya mula culas.

Perasaan ini bukan sahaja mempengaruhi kerja saya tetapi juga hubungan saya dengan Tuhan dan keluarga. Saya sentiasa meminta peluang yang lebih baik daripada Tuhan didalam semua doa-doa saya tetapi doa saya tidak tulus dan ikhlas dek kerana keraguan saya. Saya menjadi sugul terhadap keluarga dan sentiasa membawa pulang rasa tidak puas hati dan tekanan ke rumah. Saya mudah marah dengan semua perkara. Saya selalu berdukacita dan bermuram durja. Saya mula mencari keseronokan sementara untuk melegakan diri saya dari tekanan, yang pada akhirnya tidak membantu tetapi hanya menambah masalah! Saya mula menyedari bahawa mencari cara untuk mengelakkan stres adalah lebih penting kepada saya daripada mengatasinya. Syaitan berjaya menyesatkan saya! Tetapi Tuhan itu Maha Penyayang. Dia sentiasa menghantar pelbagai peringatan.

Setelah bermuhasabah, saya sedar. Saya sedar bahawa saya kurang bermotivasi dan selalu berduka kerana saya tidak mempunyai matlamat yang kukuh dan tiada rancangan sebenar untuk mencapai matlamat saya. Sebagai seorang Muslim, saya tahu bahawa matlamat utama saya adalah al-Firdaus (syurga tertinggi) tetapi saya tidak pernah BENAR-BENAR memahami bagaimana untuk mencapai itu. Saya selalu menyangka matlamat duniawi saya tidak boleh selari dengan matlamat akhirat tetapi saya mendapati bahawa tanggapan saya benar-benar salah! Selepas berfikir dengan mendalam saya sedar bahawa matlamat duniawi saya PERLU bertepatan dengan matlamat akhirat saya dan hanya setelah itu baru saya akan dapat menjalani kehidupan yang sempurna. Hanya dengan itu saya akan dapat terus memotivasikan diri untuk berada di landasan yang benar, merancang jalan saya dengan teliti dan melaksanakan pelan saya dengan betul. Kerana setiap tindakan dan niat adalah ‘ibadah dalam Islam! Oleh itu, setiap perbuatan harus murni dan baik untuk ia diterima Tuhan!

Oleh itu, SEMUA matlamat duniawi saya harus membawa saya ke matlamat utama, iaitu al-Firdaus! Oleh itu, saya telah tekad untuk meminda matlamat saya dan merancang laluan saya dengan betul kali ini! Saya mahu diri saya berguna untuk keluarga saya, negara saya, saudara-saudara seIslam dan agama! Saya tidak boleh menghadkan diri saya dengan hanya matlamat peribadi. Matlamat saya perlu merangkumi seberapa ramai orang yang boleh, ia haruslah bersifat glokal! Memberi impak global walau berada di satu tempat. Untuk itu, anda akan melihat dan membaca dari saya dengan lebih kerap inshaa-Allah (jika Allah kehendaki) bermula dari hari ini kerana telah saya jadikan nukilan di blog untuk memberi manfaat kepada orang ramai sebagai salah satu matlamat saya. Saya tidak sabar untuk melihat ‘evolusi’ diri saya. Saya berdoa kepada Allah bahawa Dia memelihara saya dan membimbing saya dalam perjalanan saya ke arah perubahan. Semoga Allah menerima semua amalan kita, Ameen!

 

السلا م عليكم ورحمة الله وبركا ته

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s